Gengu
Rivium Quadrant 1 Capelle aan den IJssel, ZH2909 LC
Telefoon: +31 - (0)10 433 88 00

Wat is HTTP of HTTPS


HTTPS maakt gebruik van een TLS, Transport Layer Security, of eigenlijk TLS/SSL. Dit is een encryptie protocol om internet verkeer te versleutelen. Dit houdt in dat gegevens tussen bezoeker en website worden versleuteld waardoor derden onmogelijk bij de gegevens kunnen komen. HTTP is een afkorting van Hyper Tekst Transer Protocol. Bij een HTTPS komt hier de S van Secure nog bij. 

Hoe zie je of een website beveiligd is?


Je kunt zelf gemakkelijk zien of de website waar je op zit beveiligd is met HTTPS. Wanneer dit het geval is krijg je in de browser een slotje te zien:

HTTPS klant Gengu Spaarnelanden 

Er is ook nog een uitgebreidere HTTPS variant waarbij ook de bedrijfsnaam in de adresbalk komt te staan. Dit heet “Extended Validation”. Hierbij wordt ook de verbinding versleuteld. Maar als extra beveiliging is ook door een onafhankelijke instantie vastgesteld dat de website waar je op zit ook daadwerkelijk van dat bedrijf is. Waneer dit het geval is krijg je onderstaande te zien: 

Extend Validation HTTPS Sazas

Extend Validation HTTPS Stichting Kinderpostzegels 

Het voordeel van HTTPS

Het is op basis van HTTPS beter mogelijk om de privacy van je online bezoekers te beschermen. Het zal je website bezoekers een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven. Daarbij wordt je website ook beter gevonden in Google. Een HTTPS is namelijk een rankingfactor van Google. Google geeft bij de presentatie van zoekresultaten voorrang aan HTTPS-webpagina’s. Steeds meer browsers duiden HTTP-websites aan als ‘onveilig(er)’ en HTTPS biedt meer mogelijkheden tot geavanceerde statistieken over het websitegebruik. HTTPS is een ranking factor die steeds grotere impact krijgt. Google zegt zelf:

“Security is a top priority for Google. We invest a lot in making sure that our services use industry-leading security, like strong HTTPS encryption by default”

Goed om dus rekening mee te houden!

Hoe voorzie je een website van HTTPS?

Het toevoegen van HTTPS-beveiliging is eenvoudig en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Een SSL-certificaat aanschaffen
  2. Het SSL-certificaat installeren op de webserver
  3. De website wijzigen van HTTPS in plaats van HTTP
  4. De oude linkjes verwijzen naar de nieuwe omgeving

Hoewel het installeren van een HTTPS eenvoudig is gaat voornamelijk in stap 4 wel tijd zitten. Omdat je met HTTPS een nieuwe URL creëert zullen de oude links middels een 301 redirect moeten doorverwijzen naar de nieuwe HTTPS omgeving. Doe je dat niet dan raak je de opgebouwde linkwaarde en pagina autoriteit kwijt. Ook kan het zijn dat je bezoekers via oude linkjes nog verwezen worden naar de oude link. Je wilt voorkomen dat zij de melding krijgen “Pagina niet gevonden”. Dit is niet gebruiksvriendelijk en niet bevorderlijk voor je SEO. 

Wil je ook een beveiligde web-omgeving? Neem dan contact met ons op voor HTTPS!